Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 31/2023

30. 6. 2023

pan31.jpgJak ten čas letí. V rukou držíte první číslo čtvrté desítky vydaných vlastivědných sborníků Panorama, který vás seznamuje se zajímavostmi z přírody, historie i současnosti kraje Orlických hor a jejich podhůří. Toto číslo opět přináší mnoho poznatků z tohoto regionu. Snad se vám bude zase líbit stejně tak, jako ta předchozí. 

Přírodovědnou část zastupuje příspěvek Miroslava Dusíka, tentokrát o biologickém potlačování populačních hustot drobných hlodavců. Navazuje tak na svůj příspěvek v loňském čísle sborníku. Ladislav Čepelka představuje nejvýznamnější maloplošné chráněné území Orlických hor, a to národní přírodní rezervaci Bukačka, která je přezdívaná botanickou zahradou Orlických hor. Vojtěch Volf nás seznamuje s ptactvem, hnízdícím, žijícím i migrujícím na hřbitově u kostela sv. Ducha v Dobrušce. Dušan Kacálek se svými kolegy z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Opočně informují i tom, jak horský les pomáhá zvýšit srážkový úhrn. Společně s Jiřím Rejlem informujeme o prvním nálezu vážky tmavoskvrnné v Orlických horách. Významným pozorováním sýčka obecného v Orlických horách obohacuje toto číslo sborníku Luboš Dolanský. S doplněním informací o zaniklém travertinovém ložisku u Bolehoště, publikovaném v minulém čísle Panoramy, přichází Dušan Kacálek.

Historickou část zastupují příspěvky Jiřího Macha o Aloisu Beerovi, který si v letošním roce připomíná 190 let od narození. Druhý jeho příspěvek pojednává o životě a údělu učitelů v minulosti. Pavla Žďárková nás seznamuje s Věrou Jičínskou, významnou malířkou první poloviny 20. století. S událostmi 28. října 1918 v Žamberku nás prostřednictvím vzpomínek respicienta finanční stráže Adolfa Plného seznamuje Petr Hažmuka. V nové rubrice „Ze starých novin a časopisů“ vás budeme nepravidelně seznamovat se zajímavými informacemi o našem regionu, publikovanými před mnoha desítkami let v různých vycházejících tiskovinách.

Současnost zastupují dva příspěvky kronikářky obce Mokré paní Dagmar Honsnejmanové. První informuje o činnosti mokerské knihovny v roce 2022 a druhý pak o diamantové svatbě manželů Drašnerových. Smutnou událostí bylo úmrtí velkého znalce a propagátora Orlických hor Václava Šlíchala. Naopak významného životního jubilea se dožil bývalý ředitel rychnovského archivu Josef Juza. Přejeme mu do dalších let hodně zdraví a mnoho elánu. Sem patří i dvě recenze nových regionálních publikací a přehled článků, které vyšly ve sborníku Panorama v číslech 21 až 30. Nechybí ani přehled nové regionální literatury za rok 2022.

Snad vás s tímto obsahem opět nezklameme a vy se zase dočtete mnoho zajímavých informací o našem krásném regionu. Napište nám vaše postřehy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář