Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 30/2022

22. 6. 2022

Právě držíte v rukou třetí barevné a zároveň jubilejní třicáté číslo regionálního vlastivědného sborníku Panorama. Třicet let vydávání soukromého vlastivědného sborníku už je pěkná řada, co říkáte? Toto číslo je i svým obsahem jedno z největších. Doufám, že vás ani teď nezklameme a dočtete se v něm mnoho zajímavostí z našeho krásného regionu.

pan30.jpgPřírodovědná část sborníku je letos poměrně bohatá. Z části za to může konference k 50. výročí vyhlášení chráněné krajinné oblasti Orlické hory, která se konala ve dnech 12. – 13. října 2021 v hotelu Šerlišský mlýn. Tři přednesené příspěvky jsou zde publikovány. Jedná se o příspěvek Vladimíra Lemberka „50 let výzkumu netopýrů Orlických hor a Podorlicka“. Dalším příspěvkem bylo aktuální téma „Návrat vlků do Orlických hor“ od Jana Drapáka, Václava Pavla a Miroslava Kutala. Posledním příspěvkem předneseným na konferenci bylo mé shrnutí historie a současnosti stráže přírody v CHKO Orlické hory. Další přírodovědné příspěvky jsou od Ladislava Čepelky, který představuje přírodní rezervaci Zemská brána a navazuje tím tak na svá představení maloplošných chráněných území v Orlických horách. Následuje článek od Miroslava Dusíka, který nás seznamuje s drobnými zemními savci žijícími kolem nás. Svým krátkým příspěvkem Dušan Kacálek seznamuje se zmizelým ložiskem travertinu u Bolehoště. Patří sem i má krátká informace o neobvyklém hnízdění rehka domácího.

Historickou část sborníku zastupuje příspěvek Miroslava Uškrta, který popisuje příběh jedné chalupy z Kačerova u Zdobnice. Soběslav Hlinka nás seznamuje s lázněmi v Potštejně, s jejich slávou i úpadkem. Jiří Mach informuje o jednom z významných sborníků z našeho regionu – Od kladského pomezí a vybral z něho několik pověstí. Bohumír Dragoun popisuje historii nálezů zlatých předmětů v regionu a pokusy těžby zlata v regionu Orlických hor. Dagmar Honsnejmanová vzpomíná na Ladislava Faltu, čestného občana Mokrého a střeleckého olympionika.

Současnost zastupuje článek Dagmar Honsnejmanové o Václavu Valešovi a Josefu Ptáčkovi. Od stejné autorky je pak příspěvek o desetiletém výročí Čajovny u Bludičky v Mokrém a přehledu jejich aktivit. O této autorce napsal letos zesnulý Josef Ptáček krátké seznámení s přehledem jejich významnějších počinů. Do této části sborníku patří i připomenutí jubileí významných regionálních osobností, jako jsou Václav Šplíchal a Vladimír Homolka, a dále pak vzpomínka na zesnulého Josefa Ptáčka. Nesmím zapomenout ani na čtyři krátké recenze nových regionálních publikací a přehled nové regionální literatury za rok 2021.

Doufám, že budete s obsahem tohoto čísla jubilejního sborníku spokojeni a dozvíte se v něm zase mnoho nových informací. Budeme rádi za vaše reakce, pokud se vám bude něco ve sborníku líbit, případně i nelíbit. Napište nám je.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář