Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 28/2020

1. 6. 2020

pan28.jpgV novém čísle regionálního vlastivědného sborníku Panorama 28/2020 nastala jedna velká změna. Je to poprvé, co je celé číslo barevné. Tak jako v předcházejících číslech vám v něm nabízíme poučení a poznání našeho krásného regionu. Doufáme, že vás toto barevné číslo nezklame a vy se z něho dozvíte mnoho nových zajímavostí.

V příliš chudé přírodovědné část sborníku vás opět Ladislav Čepelka seznamuje, tentokrát s přírodní rezervací Černý důl především z lesnického hlediska, ale nejen o něm. O výzkumu hnízdní podpory dutinových pěvců v Orlických horách za léta 2013 – 2019 informuje Miroslav Dusík.

V historické části sborníku polemizuje ve své druhé části Mojmír Krejčiřík tentokrát o původu Boženy Němcové. Jméno Boženy Němcové je tématem i dalších příspěvků. Je jím příspěvek Jaroslava Šůly, který pátral, zda se Marie Magdalena Čudová z Křovic, babička Boženy Němcové, mohla setkat s císařem Josefem II. Další dva příspěvky jsou recenzemi nových knih o Boženě Němcové. Jednu napsal Jaroslav Šůla a druhou Josef Ptáček. Oba se k recenzovaným pracím staví velmi kriticky. Jiří Mach se v celkem obsáhlém textu věnuje osobě svatého Jana Nepomuckého v krajině Orlických hor a Podorlicka. Vilém Kratochvíl se zabývá jedním z méně známých pomístních názvů v Potštejně – Hrádečnicí. Co to je, se dozvíte právě v tomto příspěvku. Annamarie Mrázová navázala na svůj loňský příspěvek a seznamuje čtenáře se stručnou historií správy CHKO Orlické hory. Dagmar Honsnejmanová píše o čestném občanu obce Mokré a překladateli mayovek, Emilu Musilu-Daňkovském, také dlouholetým učitelem ve zdejší obci a zakladatelem knihovny.

Současnost v tomto čísle sborníku zastupuje příspěvek Dagmar Honsnejmanové o významném životním jubileu dobrušského historika dr. Josefa Ptáčka. Nechybí ani jeho bibliografie prací publikovaných ve sborníku Panorama. Dále je doplněna několika recenzemi regionálních tiskovin. Ani na přehled nové regionální literatury za rok 2019 jsme nezapomněli.

Budeme rádi, pokud vám toto nové barevné číslo sborníku PANORAMA přinese mnoho nových poznatků o našem krásném regionu a doufáme, že mu zachováte přízeň i v dalších letech. Stále vám můžeme nabídnout i starší čísla sborníku, pokud vám nějaká chybí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Panorama 28/2020

(Jana Počarovská, 31. 12. 2020 10:23)

Dobrý den,
ráda bych si zakoupila časopis Panorama 28/2020, prosím o informaci, jak mám postupovat.
Moc děkuji
Jana Počarovská

Re: Panorama 28/2020

(Josef Kučera, 31. 12. 2020 11:45)

Dobrý den. Děkujeme za zájem o náš sborník Panorama. Prosím, pošlete nám objednávku na e-mail. Adresu najdete v Kontaktech na našich stránkách. Díky. Zdraví Josef Kučera