Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 27/2019

26. 7. 2019

pan-27.jpgDalší číslo regionálního vlastivědného sborníku PANORAMA je na světě. Číslo 27 vám přináší další zajímavosti z přírody, historie a současnosti Orlických hor a podhůří. Nechybí ani již tradiční přehled nové regionální literatury. V tomto čísle publikují hned tři noví autoři, kteří v Panoramě ještě nepublikovali. Jedná se o Mojmíra Krejčiříka, Vladimíra Svatoně a Annamarii Mrázovou. Pojďme se podrobněji podívat, co vás v tomto čísle čeká.

Hlavním historickým článkem je příspěvek Mojmíra Krejčiříka, který polemizuje o datu narození Boženy Němcové. A můžete se těšit na pokračování v dalším čísle. O čem to bude? Nechte se překvapit. Miroslav Uškrt dokončil čtvrtou částí studie o zapomenutých konstrukčních prvcích roubené lidové architektury Orlických hor. Snad vás inspiroval ke zdárným úpravám a údržbě roubených chalup v našem regionu. Pokud si nejste s úpravou jisti, můžete se na něho obrátit. Jaroslav Šůla popisuje rok 1628 ve vztahu k lesu Halín u Dobrušky. Tímto lesem, respektive jeho částí, tedy zázračnou studánkou, se zabývá na základě kronikářských záznamů Jiří Mach. Vilém Kratochvíli popisuje Vochtánku a vznik jejího názvu. Vladimír Svatoň popisuje násilnou kolektivizaci v Rohenicích. O historii Táborů lidu na Orebu informuje Josef Ptáček. Annamarie Mrázová vzpomíná na založení CHKO Orlické hory a počátky fungování správy, včetně jejich zaměstnanců. Právě v letošním roce slaví Správa CHKO Orlické hory v Rychnově nad Kněžnou kulaté 50 výročí jejího založení. K tomuto výročí je zde i tajenka. Vyluštěte ji, pošlete na adresu redakce a vylosovaný výherce obdrží novou knihu o orchidejích Orlických hor.

Přírodu zastupuje zajímavým, a doufám si říci, že i poučným článkem Lucie Berkovcová, která pojednává o podpoře zimovišť netopýrů v bunkrech Orlických hor, Tato metoda byla použita poprvé a hned se osvědčila. Jsme rádi, že právě tyto úspěchy můžeme publikovat v našem sborníku. S dalším výzkumem nás seznamuje Vojtěch Volf, který se zabýval vrabcem domácím. Ladislav Čepelka informuje o přírodní rezervaci Komáří vrch, která leží při silnici z Říček do Orlického Záhoří, v místě zvaném Mezivrší. 

O současnosti nás informují pánové Milan Práza a Jan Škoda, kteří již po několik let pořádají putování po vesnicích a chalupách - stojících i zaniklých - ve střední části podhůří Orlických hor, tedy v Šedivinách, Rovné, Nedvězí, Chmeliště, Strakovec a Plasnice. Na orlickohorského ornitologa vzpomíná Josef Kučera a přibližuje jeho práci pro Bartošovice v Orl. horách i ornitologii Orlických hor. Publikuje jeho kompletní bibliografii.

Seznamujeme vás i se dvěma novými tituly Vydavatelství SEN v Hlinném. Můžete se podívat i na přehled všech titulů, které jsme vydali a můžeme vám je ještě nabídnout. Pokud je chcete, neváhejte a objednávejte. 

Snad vám toto nové číslo vlastivědného sborníku PANORAMA přinese zase nějaké nové informace o Orlických horách. Doufáme, že nám zůstanete věrni i v dalších letech.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář