Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zatím neznámá rostlina z Orlických hor

3. 3. 2013

Při mé společné exkurzi s Lídou a Pepou Harčarikovými po Orlických horách dne 12. července 2012 jsme objevili neznámou rostlinu, kterou jsme přiřadili do rodu Senecio. Rostla v několika desítkách rostlin nad potůčkem na okraji plochy pro zpracovávání dřeva u lesní silničky z Čertova Dolu u Zdobnice na Pěticestí.

senecio.jpg

Velikost populace byla asi 2 - 3 m2. Rostliny rostly jednotlivě a byly vysoké mezi 90 - 100 cm. Porost je vidět na následujícím obrázku.

senecio-porost.jpg

Průměr kvetoucího úboru byl okolo 5 cm. Detail květenství je vidět na následujícím obrázku.

senecio-kvety.jpg

Pomozte nám při určení této rostliny. Pokud budete vědět o jaký druh se jedná, napište nám to na e-mail: natura (zavináč) dobruska.cz. O výsledku určení vás budeme zde informovat.

I když vidělo tuto rostlinu více odborníků, nikdo se konkrétně nevyjádřil, co je to za druh. Ve druhém vydání Klíče ke květeně České republiky (KAPLAN Z. et al. 2019) se u druhu Senecio subalpinus objevila poznámka "zpl. v Krkonoších a Orlických horách". Bohužel, ale rostliny z obou lokalit se ve svém habitu výrazně  liší, a to především ve tvaru listů a velikosti květních úborů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář