Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce v přírodní rezervaci Hořečky

17. 11. 2013

I v roce 2013 jsme prováděli managementové práce na podporu kriticky ohroženého hořečku časného českého (Gentianella praecox subsp. bohemica) v přírodní rezervaci Hořečky u Olešnice v Orlických horách. Počet rostlin hořečku byl letos na nejnižší úrovni za dobu sledování. Bylo napočítáno 240 rostlin.

První letošní zásah byl, podobně jako v předcházejících letech, vyhrabání stařiny. Byl proveden 8. května, kdy jsme stařinu vyhrabali pomocí železných hrábí. Vyhrabaná hmota byla odvezena mimo lokalitu.

horecky-2013-1.jpg

Druhý zásah, provedený 7. června, obsahoval pokosení a uklizení hmoty z části louky, kde se vyskytuje hořeček. Také byla pokosena a uklizena část, která se v minulosti nekosila a loni na podzim z ní byl odstraněn nálet dřevin. Pokosená hmota z obou částí louky byla odvezena mimo lokalitu.

horecky-2013-2.jpg

Dalším zásahem bylo pokosení a uklizení zbytku louky. Kosení bylo provedeno ručně vedenou sekačkou MF 70 10. srpna a uklizení posečené trávy pak o týden později 17. srpna. Posečená tráva byla odvezena mimo lokalitu.

horecky-2013-3.jpg

Posledním letošním zásahem bylo narušení drnu na části louky s výskytem hořečku. Poprvé jsme, spíše pokusně, letos použili vertikutátor. Bylo to provedeno až po odkvětu rostlin hořečku, a to 25. října.

horecky-2013-4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář