Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce v přírodní rezervaci Hořečky v roce 2014

7. 2. 2015

Také v roce 2014 jsme prováděli na základě smlouvy o dílo pro Správu CHKO Orlické hory speciální management v přírodní rezervaci Hořečky v CHKO Orlické hory, která se nachází na hranici s Polskem u obce Olešnice v Orl. horách. Jednalo se o vyhrabávání stařiny, kosení s úklidem hmoty mimo lokalitu a narušování drnu. Všechny tyto práce jsou důležité pro zachování populace chráněného, kriticky ohroženého druhu hořečku mnohotvarého českého (Gentianella praecox subsp. bohemica). Tato lokalita je jednou z nejbohatších v České republice. Letos zde bylo napočítáno 3029 rostlin, druhý nejvyšší počet za dobu počítání.

První letošní prací bylo vyhrabání stařiny těsně po odtání sněhu. Práce byly provedeny 22. března. Vyhrabaná hmota byla odvezena mimo lokalitu. Na obrázku jsou vidět hromádky vyhrabané stařiny ještě před odvozem z lokality.

horecky-2014-1.jpg

20. května byla ručně vedenou sekačkou posečena ta část rezervace, kde se hořeček vyskytuje nejvíce. Posečená tráva byla ještě ten den uklizena a odvezena mimo lokalitu.

horecky-2014-2.jpg

Zbytek rezervace byl posečen 9. srpna. Posečená tráva zůstala týden ležet na místě, aby trochu zaschla. 14. srpna jsme ji shrabali a připravili na hromádky k odvozu. Hrabáním zaschlé trávy dochází k vysemenění rostlin, a jejich semena tak zůstávají na lokalitě. 

horecky-2014-3.jpg

Odvoz posečené trávy jsme provedli 19. srpna. Na vozíku za čtyřkolkou jsme ji odvezli mimo lokalitu. 

horecky-2014-4.jpg

Protože na části rezervace, která byla pokosena koncem května, narostlo hodně trávy, musela být po odkvětu rostlin hořečků znovu pokosena. To bylo provedeno 16. října. Tráva byla týž den shrabána a odvezena mimo lokalitu. Na obrázku je vidět, kolik hmoty zde narostlo.

horecky-2014-5.jpg

Poslední prací bylo narušení drnu, aby mohla semena hořečku lépe klíčit. Za pomoci místního zemědělce Pavla Mádra z Hlinného byla celá plocha rezervace 6. listopadu narušena branami za traktorem. Tím skončily všechny práce v rezervaci.

horecky-2014-6.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář