Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce pro přírodu v roce 2022

31. 1. 2023

V roce 2022 jsme prováděli pouze kosení, úklid a práce s tím spojené, vše v CHKO Orlické hory. V PR Hořečky mimo toho proběhlo ještě narušení drnu branami za traktorem po odtání sněhu a následné vyhrabání všeho, co zůstalo volně ležet na zemi, včetně stařiny. V prvním týdnu června byla posečena a hned uklizena část louky s výskytem hořečků a dvě části louky s výskytem kýchavice. Začátkem srpna byl pokosen zbytek louky. Hmota zůstala týden ležet na zemi, poté byla shrabána a odvezena mimo lokalitu. S hrabáním nám pomáhají dobrušští turisté. Níže na snímku vidíte hrabání a úklid trávy na začátku srpna pomocí turistů.

prace-2022-1.jpg

Na konci června jsme posekali, jako již tradičně, louku v lese Tulešov. I zde zůstala pokosená hmota několik dnů ležet na zemi, než byla odvezena mimo lokalitu. To je proto, že hmota na zemi zaschne, pak není tak těžká a hrabáním se z ní uvolňují semena, která tak zůstanou na lokalitě. Takto to děláme na všech lokalitách. Na snímku vidíte čerstvě posečenou louku.

prace-2022-2.jpg

Další kosenou lokalitou je velmi mokrá louka u Radosti na Plasnicích. Tu sečeme také pravidelně. Jeden rok horní část a druhý rok část dolní. Kosení i s úklidem na hromady mimo lokalitu jsme provedli v červenci. Na snímku je vidět část lokality se shrabanou hmotou na řady.

prace-2022-3.jpg

Poslední lokalitou je téměř suchá louka ve svahu v Antoniině údolí. Tu sečeme také podobně, jako louku u Radosti. Jeden rok jednu část a další rok tu druhou. Posekaná tráva se ukládá v okraji lesa. To je z důvodu, že tam není žádný příjezd, aby se mohla hmota odvézt. Kosení i úklid jsme prováděli na přelomu července a srpna. Na snímku vidíte už uklizenou horní část louky.

prace-2022-4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář