Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce pro přírodu v roce 2016

18. 11. 2016

Letošní kosení luk jsme prováděli především v Orlických horách téměř ve stejné rozloze jako v minulých letech. Jednalo se o kosení a úklid louky v Ošerově, v lese Tulešov a u Radosti v Plasnici. Z lokalit v Ošerově a v lese Tulešov byla hmota odvezena mimo lokalitu. U Radosti z důvodu nepřístupnosti byla srovnána na hromadách v okolí kosené části. Nově jsme kosili louku v Antoniině údolí u Markovovů. Z důvodu nepřístupnosti byla hmota uložena také na hromadách v okolí louky.

2016-oserov.jpgKosení sekačkou MF-70 na lokalitě Ošerov u Deštného v Orl. horách.

2016-tulesov.jpgČerstvě pokosená louka v lese Tulešov.

2016-u-radosti.jpgPohled na ještě neposečenou louku U Radosti v Plasnici.

2016-antudoli.jpgLouku v Antoniině údolí jsme museli sekat křovinořezem.

V přírodní rezervaci Hořečky jsme po odtání sněhu vyhrabali za pomoci turistů KČT Dobruška stařinu. Vyhrabanou hmotu jsme odvezli mimo lokalitu. Začátkem června jsme pokosili a uklidili část louky s výskytem hořečků. Zbytek louky jsme pokosili v první polovině srpna. V poslední dekádě listopadu jsme v místech výskytu hořečků narušili drn pomocí vertikutátoru.

2016-horecky.jpgČerstvě posekaná a ještě neuklizená část louky s výskytem hořečků.

2016-horecky-2.jpgUklízení zbytku louky, kde se rostliny hořečků vyskytují jen sporadicky.

Pro Královéhradecký kraj jsme jako každoročně kosili slatinnou louku v přírodní památce Broumarské slatiny. Jednalo se o dělené kosení v měsících červnu až září. Pokosená hmota byla srovnána na hromadách v okolí. Nově jsme také provedli přeznačení evropsky významné lokality Rybník Spáleniště. O tom si můžete přečíst tady: https://natura.estranky.cz/clanky/prace-v-prirode/preznaceni-evl-rybnik-spaleniste.html.

2016-broumar.jpgČást čerstvě pokosené slatinné louky u rybníka Broumaru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář