Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce pro přírodu v roce 2015

17. 1. 2016

V roce 2015 jsme kosili louky v CHKO Orlické hory. Jednalo se o lokality U Radosti, Tulešov a Ošerov. 

Louka U Radosti byla posečena křovinořezem ve dnech 22. srpna a 10. září. Sekali jsme na dvou místech. Mokřinu v horní části pod lesem a část sušší louky s náletem dřevin u silničky nedaleko chaty Radost. Tady byl větší nálet dořezán v druhém termínu. Posekaná hmota byla v horní části uklizena na hromady v okolí louky a hmota z dolní části odvezena na kompostárnu v Dobrém.

radost-2015.jpgLoučka v lese Tulešov byla pokosena ručně vedenou sekačkou a uklizena v několika srpnových dnech. Pokosená hmota je odvážena mimo lokalitu. 

tulesov-2015.jpgSpodní část louky v Ošerově byla posečena ručně vedenou sekačkou 15. srpna a uklizena byla o několik dnů později. Hromady hmoty byly následně odvezeny na kompostárnu do Dobrého.

oserov-2015.jpg I v roce 2015 jsme prováděli dělené kosení v Přírodní památce Broumarské slatiny. V červnu a září byla pokosena křovinořezem a uklizena část s porostem rákosu, v červenci pak část s výskytem třtiny včetně dalších částí PP a v srpnu část s výskytem bezkolence. Pokosená hmota ze všech kosení byla uklizena na hromady v okolí louky.

broumar-2015.jpgPoslední práce v roce 2015 byly prováděny v Přírodní rezervaci Hořečky u Olešnice v Orlických horách. První prací zde bylo hned po roztání sněhu (26. dubna) vyhrabání stařiny. Za pomoci dobrušských turistů byla shrabána celá louka a mimo lokalitu bylo odvezeno 8 vozíků. Část louky s výskytem hořečku byla posečena a hned uklizena 16. června. Zbytek louky byl pokosen 30. července a 6. srpna byla hmota uklizena mimo lokalitu. 31. října byla část louky s výskytem hořečku narušena vertikutátorem.

horecky-2015-1.jpg

horecky-2015-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NIC

(Klárka, 19. 4. 2017 19:00)

Není tady co chci Blbečci