Jdi na obsah Jdi na menu
 


Managementové práce v přírodní rezervaci Hořečky

28. 10. 2012

 Na základě objednávky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR jsme i letos prováděli práce na podporu jedné z největších populací hořečku mnohotvarého českého (Gentianella praecox subsp. bohemica) v České republice, a to v přírodní rezervaci Hořečky u Olešnice v Orlických horách. 

První ze série prací bylo vyhrabávání stařiny po odtání sněhu a částečném vysušení louky. Letos to bylo 8. května. Za pomoci železných hrábí a lidské síly se část louky s výskytem rostlin hořečku vyhrabala a hmota byla uklizena mimo louku.

 horecky-2012-1.jpg

 O měsíc později, 2. června, následovalo pokosení této části louky. Provádí se brzo proto, aby se kosením nepoškodily rostlinky hořečku, které po tomto termínu začínají vyrůstat. Zbytek louky se pokosil ve druhé polovině srpna. To už jsou uzrálá semena orchidejí, které na louce také rostou. Posekaná tráva zůstala na louce týden ležet, aby zaschla. Hrabáním se pak uvolňují semena orchidejí i dalších odkvetlých druhů rostlin a zůstávají tak ležet na louce a nejsou odstraněna spolu se senem. Ke kosení používáme ruční motorovou sekačku MF 70. Posečená hmota je odstraněna mimo lokalitu.

 horecky-2012-2.jpg

 Pak už jen netrpělivě čekáme, kolik rostlin kriticky ohroženého hořečku mnohotvarého českého (Gentianella praecox subsp. bohemica) na lokalitě vyroste. Letos to byl druhý největší počet za celé sledování, a to 2676 rostlin. 

 horecky-2012-5.jpg

 Když tyto rostliny odkvetou a uzrají semena, provedene narušení drnu. Provádíme to branami za čtyřkolkou. V minulosti jsme to prováděli železnými hráběmi, odstraněním drnu na malé ploše nebo těžkými branami za traktorem. Semena se tak lépe dostanou do půdy a mohou lépe vyklíčit.

 horecky-2012-3.jpg

 Letos jsme provedli navíc ještě odstranění náletových dřevin z okrajů louky, která jimi postupně zarůstala. Na obrázku vidíte jeden z okrajů louky po odstranění tohoto, převážně bukového náletu. Dřevní hmota byla uložena na hromady v okraji lesa.

 horecky-2012-4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář