Jdi na obsah Jdi na menu
 


Managementové práce v PR Hořečky v roce 2017

29. 12. 2017

Už více jak 17 let provádíme v přírodní rezervaci Hořečky u Olešnice v Orlických horách speciální management na podporu populace chráněného kriticky ohroženého hořečku mnohotvarého českého (Gentianella praecox subsp. bohemica). V roce 2017 jsme v tomto managementu pokračovali. 

První naší prací bylo vyhrabání stařiny z plochy s výskytem rostlin hořečku. Za pomoci několika členů Klubu českých turistů z Dobrušky byla práce provedena dne 9. dubna. Odvezli jsme mimo lokalitu 8 plně naložených vozíků vyhrabané hmoty.

horecky-2017-1.jpgPráce pokračovaly 3. června pokosením a uklizením části louky, která byla na jaře vyhrabána od stařiny, tedy v místě, kde se nejvíce hořečky vyskytují. Pokosená tráva byla odvezena mimo lokalitu. A teď mohou rostlinky hořečků vesele vyrůstat. Už jim do toho nebudeme zasahovat.

horecky-2017-2.jpg

Zbytek louky jsme posekali 9. srpna ručně vedenou motorovou sekačkou

horecky-2017-3.jpgPosekaná tráva zůstala ležet na místě až do 21. srpna, kdy jsme ji shrabali na řady a připravili k odvozu. Hrabáním sena vypadá velká část semen rostlin, která pak mohou v louce dobře klíčit a nebudou odvezena na skládku. Podporuje se tak bohatství druhů na lokalitě.

horecky-2017-4.jpgHned druhý den, tedy 22. srpna, byla za pomoci místního zemědělce Jiřího Vernera z Osečnice hmota sebrána horalem a odvezena na kompostárnu v Dobrém k dalšímu využití.

horecky-2017-5.jpgPoslední prací bylo narušení drnu, aby se semena z letošních rostlin, kterých zde bylo v září napočítáno 1478, mohla lépe v příštím roce vyklíčit. Práce jsme provedli 19. listopadu, kdy už byl na louce poprašek sněhu. Letos jsme použili těžké brány za traktorem a drn jsme narušili celkem razantně na celé ploše louky, tedy nejen tam, kde rostou hořečky. Uvidíme, co to v dalších letech udělá. Pomohl nám s tím zase Jiří Verner z Osečnice.

horecky-2017-6.jpgA to je z letošních prací v PR Hořečky všechno. Snad budeme pokračovat i v příštím roce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář