Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotopříběh 3 - tetřívek obecný

1. 5. 2014

Na domluvený víkend o Velikonocích jsem se velmi těšil. Do Krušných hor jsem dorazil v pátek odpoledne. S kamarádem Petrem jsme se domluvili, že vyrazíme v sobotu ve 4 hodiny ráno na místo, abychom tam byli ještě před svítáním. Tak jsem se těšil, že jsem ráno zaspal. Petr mě musel budit telefonem. Rychle jsem se ustrojil a jedeme. Po páté hodidě jsme na místě. Je mlha. Vystupujeme z auta a už slyšíme tetřívčí bublání a pšoukání. Jsme trochu nervózní, zda se mlha po východu slunce rozpustí. Okolo šesté hodiny začínáme rozeznávat tetřívčí siluety na tokaništi.

tetrivek-mlha-velka.jpg

Slunce pomalu vystupuje výše a výše. Mlha místy řídne, ale po chvíli zase houstne. Ve chvílích, kdy je mlhy méně se znažíme fotit. Tetřívci tokají naplno.

tetrivek-mlha-mensi.jpg

Po sedmé hodině mlha na chvíli ustoupila o trochu více. Fotíme v protisvětle. Rosa na trávě vypadá jako tisíce vysypaných perel. V tom tokající tetřívci. Má to svoji atmosféru. 

tetrivek-mlha-slunce.jpg

Mlha zase houstne a tak v 8 hodin odcházíme. Tok končí. Cestou se domlouváme, že zítra ráno vyrazíme znovu. 

V neděli ráno jsem už nezaspal. Odjíždíme zase ve 4 a těsně před pátou jsme opět na místě. Počasí nám přeje. Není mlha. Přichízíme k posedu ještě za tmy. A už slyšíme první zabublání. Netrpělivě čekáme až se více rozední. V 6 hodin je vidět. Na celém tokaništi vidíme 8 tetřívčích kohoutků. 

tetrivek-2.jpg

Fotíme různé skupinky. Hlasové projevy tetřívků jsou v plném proudu. Vidíme souboje, přelety, výskoky. Příroda nám připravila nezapomenutelné divadlo.

tetrivek-2-a.jpg

tetrivek-3.jpg

Po sedmé hodině se na jevišti objevily dvě slepičky. Kohoutci kolem nich krouží s roztaženými křídly a s hlavou u země. Často spolu bojují. 

tetrivek-4.jpg

Po chvíli jedna ze slepiček přelétla blíže k našemu posedu. Jakoby se nám chtěla ukázat v celé své kráse. Kohoutci ji stále sledují. 

tetrivek-slepicka.jpg

Kolem osmé hodiny tok pomalu končí. Tetřívci se rozlétají na svá místa v okolí tokaniště, kde přečkají den a ráno zase zopakují své divadelní představení. To už je ale necháme napokoji. Vylezeme z posedu a jdeme se podívat na místo, kde se nám po dvě rána tato představení konala. Na místech soubojů nacházíme chuchvalce peří, které při soubojích tetřívci ztratili. Beru si trochu na památku.

tetrivek-peri.jpg

Domů pak odjíždíme spokojeni. Viděli jsme přírodní divadlo, které je možné spatřit už jen na několika málo místech v republice. Zachovejme je i pro budoucí generace.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář