Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotopříběh 1 - sněhule severní

24. 2. 2014

V neděli 23. února 2014 bylo krásné slunečné počasí a na únor docela teplo. Vypravil jsem se tedy na Rozkoš fotit ptáky. Věděl jsem z minulé návštěvy, že se zde zdržují zimující sněhule severní (Plectrophenax nivalis). Pokud budu mít štěstí, tak je tady uvidím. Po poledni jsem autem přijel do vesnice Seřeč a šel na dělicí hráz, kde se sněhule obvykle zdržují.

snehule-rozkos.jpg

Na hrázi bylo ještě prázdno. Žádní lidé. To bylo dobře. Pomalu procházím po hrázi a sleduji, zda je neuvidím. Asi uprostřed jsem zaznamenal letící pohyb několika malých ptáků. Jsou to oni. Usedly opodál na kameny hráze. Je jich pět. Přes dalekohled jsou přímo u mne. Nádhera.

snehule-1.jpg

Pozoruji je dalekohledem a chvíli fotím. Pak kolem projeli tři cyklisté a sněhule ulétly pryč. Byl jsem rád, že jsem alespoň něco vyfotil. Pokračuji po hrázi k přelivu. Pozoruji racky a velké hejno kachen na okraji zamrzlé části vodní plochy. Vracím se pomalu zpět. Na hrázi je vidět od vesnice několik postav návštěvníků při nedělní procházce. Asi ve stejném místě pozoruji hejnko sněhulí znovu.

snehule-2.jpg

Poletuje jich tu stále pět. Fotím ostošest. Mám je asi na 5 mětrů. V pohledu dalekohledem jsou ještě blíž. Mohu si je podrobně prohlédnout. Hlavně ale fotím. Lidé se přibližují.

snehule-3.jpg

Trvá to několik minut. Pak sněhule odlétají pryč. Podařily se mi ale docela pěkné snímky.

snehule-4.jpg

Sněhule severní (Plectrophenax nivalis) patří do čeledi strnadovití (Emberizidae). Hnízdí na severu Evropy (Skandinávie, Island, Rusko). K nám přilétají zimovat.

snehule-5.jpg

Setkání s tímto vzácným severským hostem byl pro mne zážitek, na který se nezapomíná.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář