Jdi na obsah Jdi na menu
 


Varný kámen

18. 12. 2013

V našem archivu máme také trojrozměrné předměty. I ty dokládají, jak se tady žilo a co se k životu používalo. Chceme vám představit zajímavou pomůcku, která se kdysi používala v domácnostech. Je jím tzv. varný kámen. Jedná se o keramické kolečko o průměru 7 cm a výšce 12 mm. Vložilo se do hrnce s mlékem a dalo se to vařit na kamna. Když se mléko v hrnci začalo vařit, keramické kolečko v hrnci varem poskakovalo a tím vydávalo zvuk. Na základě toho se mléko s hrncem odtranilo z kamen a bylo uvařeno. Jednoduché, ne?

Máte k tomu někdo jestě něco zajímavého? Napište nám a podělte se o to s námi.

kolecko-1.jpg

kolecko-2.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mlékovar

(Rumis, 12. 3. 2023 16:20)

Máme a používáme! Funguje, mléko "neuteče" z hrnce.

mlékovar

(Alenka Pelešková /roz.Zemánková, 19. 8. 2021 7:37)

Měli jsme ho doma, trochu v jiné podobě. Bílé keramické kolečko s glazurou, dírka byla v ploše kruhu. Používalo se , "aby mlíko neuteklo ", snad se ani nepřipálilo. Čas svařeného mléka udával zvuk klapání kolečka, které se tlakem varu lehce nadzvedávalo a zpět dopadávalo na dno hrnce - mléko probublvalo.
S pozdravem do kraje mých předků Alena

utajený var

(Barbara, 16. 12. 2017 14:56)

Nevím jestli šlo o ohlášení varu. Domnívám se, že naši předkové byli moudří a věděli, že pokud vložíte do kapaliny varný kámen (kus dlaždičky nebo tohle kolečko) nedojde k procesu označovanému jako utajený var, kdy se část kapaliny u dna přehřeje nad bod varu a tato přehřátá část kapaliny způsobí bouřlivé vyvření na povrch. Zkuste kámen umýt a použít při vaření mléka. Nemělo by přetéct.

Re: utajený var

(NATURA, 16. 12. 2017 17:50)

Napsali jsme jen to, co nám bylo řečeno od majitele kolečka. Přiznám se, že jsme to nezkoušeli. Snad někdy.