Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lomečtí sekáči

14. 12. 2013

Fotografie dokládající život a práci lidí v regionu mají velký význam. Jsou na nich vidět lidé při každodenních pracech, jaké používali nářádí a jak se oblékali, případně další zajímavosti. Jsme rádi za každou takovou fotografii. Pokud nějakou takovou doma najdete, ozvěte se nám. My ji zpracujeme a vrátíme, pokud nám ji nebudete chtít nechat v originále.

Na této fotografii z roku 1939 vidíte obyvatele z Lomů a okolí, když se sešli na kosení luk. Používali k tomu převážně kosy, které si museli před kosením naklepat a v průběhu kosení pak brousit ručním brouskem, pověšeným za pasem v tzv. kloubci. Ten byl vyroben z kravského rohu, později byl plechový. Na některých sekáčích ho můžete vidět.

Fotografie mají ještě větší význam, pokud víme, kdo na nich je zobrazen. Tady se nám to ještě podařilo zjistit. Zleva jsou: František Šulc z Mnichové, Josef Michl z Lomů, Cvejn ze Zadních Lomů, Vilém Pohl z Lomů, Josef Štěpán z Antoniina údolí, Bohumil Kučera z Lomů, Josef Zounar z Vlčí hory a Jan Štěpán z Mnichové.

lomy-sekaci.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář