Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 32/2024

27. 6. 2024

pan32.jpgUž se stalo celkem tradicí, že začátkem léta držíte v rukou nové číslo vlastivědného sborníku Panorama. A stalo se tak i v roce 2024, kdy vychází 32 číslo, které je plné zajímavostí z přírody, historie i současnosti našeho regionu.

Přírodovědnou část zastupuje několik příspěvků. V tom prvním se už potřetí Michal Gerža zaměřuje na novinky v botanickém světě regionu. V závěru připomíná i nekrolog jedné zničené lokality. Ladislav Čepelka, jako již tradičně, přibližuje některé z maloplošných chráněných území, tentokrát rašeliniště U Kunštátské kaple. Výzkum ptáků v dobrušském parku hodnotí po 20 letech ornitolog Vojtěch Volf. Jiří Balcar prezentuje rekordy počasí naměřené v Opočně od začátku nového milénia do současnosti. Já jsem se v krátkém příspěvku zaměřil na současné rozšíření kudlanky nábožné v regionu. V dalším krátkém příspěvku nás Jiří Rejl seznamuje s výškovými rekordy výskytu vážek v Orlických horách. V posledním příspěvku Dušan Kacálek upozorňuje na evorzní tvary v říčce Bělé, tedy na obří hrnce.

Historii regionu zde naleznete také v několika zajímavých příspěvcích. Jiří Mach připomíná pohnutý život dobrušského rodáka Radovana Dražana, který by v loňském roce oslavil sté výročí narození. Jiří Hostinský se ve svých příspěvcích zajímá o výběr mýta ve Vamberku, Grambovskými erbovními deskami a s nesmyslnou vraždou na konci 2. světové války. Petr Hudousek přibližuje vznik české obecné a měšťanské školy v Rokytnici v Orlických horách po roce 1918. Stanislav Kupka a Pavla Žďárková představují hudebního skladatele Radima Drejsla a jeho odkaz dalším generacím. 

Současnost zde zastupují hlavně tři příspěvky Dagmar Honsnejmanové, která seznamuje čtenáře s velkým kulturním životem v malé obci Mokré. Přidal se i Martin Hovad, který představil činnost Klubu českých turistů v Českých Petrovicích za rok 2023. Se zajímavým příspěvkem přišel Ondřej Vítek, který představuje pohled, jak by se měl člověk chovat v přírodě.

V závěru nechybí ani nová rubrika Ze starých novin a časopisů a také pravidelný přehled nové regionální literatury. 

Doufáme, že vás toto nové číslo také zaujme a se zájmem si přečtete co nejvíce příspěvků o našem krásném regionu. Můžete nám klidně vaše reakce napsat na některou z adres v tiráži. Budeme se na ně těšit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář