Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše práce v přírodě v roce 2023

24. 1. 2024

V tomto roce jsme prováděli kosení a úklid tří luk v CHKO Orlické hory. Naší hlavní činností je stále údržba PR Hořečky na Olešnicku. V dubnu, když už nebyl na louce sníh a byla vyschlá, provedli jsme pomocí traktoru s branami narušení drnu. Následně za několik dní byla louka shrabaná hráběmi a hmota odvezena mimo lokalitu. Pak jsme začátkem června posekali část louky, kde roste předmět ochrany - hořeček mnohotvarý český a také část, kde roste kýchavice bílá Lobelova. Tady proto, abychom potlačili její rozšiřování se po louce tím, že nevytvoří semena. V další části roku, v první polovině srpna, jsme pokosili a následně uklidili zbytek, doteď neposekané louky. Kosení probíhá ručně vedenou sekačkou. Poslední činností bylo, když jsme na začátku října odstranili volné drny na ploše asi 5x5 metrů, které vyryla divoká prasata. Uvolněné drny jsme po dohodě s koordinátorem monitoringu hořečků, RNDr. Jiřím Brabcem, rozházeli po louce, abychom zabránili případnému odnosu semen hořečku.

2023-horecky-starina.jpg

Vyhrabávání stařiny a uvolněných částí drnu po předešlém narušení branami za traktorem.

2023-horecky-koseni.jpg

Pokosená a uklizená část louky, kde se vyskytuje hořeček.

2023-horecky-hrabani.jpg

Hrabání části louky, pokosené začátkem srpna.

2023-horecky-prasata.jpg

Místo rozryté divokými prasaty, kdy vyhrabaná hmota (v pravé části snímku), byla rozházená po louce.

 

Další lokalita, kterou jsme kosili byla louka v lese Tulešov. Tu jsme posekali ručně vedenou sekačkou v poslední dekádě července a hned začátkem srpna byla hmota z louky odvezena mimo lokalitu.

2023-tulesov-pred.jpg

Louka v Tulešově před pokosením.

2023-tulesov-po.jpg

Pokosená, ale ještě neuklizená louka v Tulešově.

 

Poslední kosenou loukou byla dolní část luk v Antoniině údolí. Kosení a úklid na hromady mimo lokalitu jsme provedli během září. Menší část louky byla posečena ručně vedenou sekačkou a zbytek pak křovinořezem.

2023-audoli-pred.jpg

Část louky ještě před pokosením.

2023-audoli-po.jpg

A tady je část louky již pokosena a uklizena.

 

Poslední naší letošní prací pro přírodu bylo vyřezávání náletu z okraje cesty Bunkrovka nad Deštným v Orlických horách, od odbočky na Vyhlídku v úseku 500 metrů do kopce. Práce jsme prováděli v listopadu, bohužel, sněhová nadílka nám práce před koncem měsíce přerušila. Doděláme to po roztání sněhu hned na jaře v roce 2024.

2023-bunkovka-pred.jpg

Někdy i takto zarostlé byly okraje cesty Bunkrovka před vyřezáním. 

2023-bunkrovka-po.jpg

A takto to vypadá, když už to je vyřezané.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář